Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Demarcació de Tarragona

Demarcació de Tarragona

L'adolescent i el grup

SEGONA SESSIÓ, dimecres 5 de març a les 18:30h a l'Espai Jove Kesse.

 - Xerrada:

Francesc Guirro, màster en joventut i tècnic de joventut de l'Ajunatment de Tarragona.

 

   - Experiències:

Joves promotors de salut: És un projecte que està adreçat a joves d'entre 14 i 20 anys, amb esperit emprenedor i solidari, i amb desig de fer un servei al seu grup d'iguals en la vessant de la salut, de manera que tinguin més cura de la salut pròpia i facin una gestió sana dels plaers, tot potenciant la seva responsabilitat i autonomia.

A peu de carrer: És un projecte socioeducatiu que es desenvolupa a l'espai públic, al carrer. Els equips educatius de carrer treballen amb la finalitat de detectar les necessitats dels infants, els joves i les seves famílies i, d'aquesta manera, poder fer de pont entre aquests i les entitats i recursos de la zona.

 

         

 Resum:   


Francesc Guirro
  La xerrada de Francesc Guirro, després de posar-nos en context respecte la quantitat i la distribució d'adolescents dins del municipi de Tarragona, ens mostra què és i què representa el grup en el món adolescent.

Agafant com a eix conductor de la xerrada a una colla d'amics de 17 anys que fan la seva primera excursió en el cotxe d'una companya que ja és major d'edat, el Francesc ens explica els rols que apareixen dins del grup, com es forma i constitueix, i què significa el concepte de grup d'iguals. També ens explica els perills i factors de risc dels grups d'adolescents.

Finalment, la xerrada es tanca amb consells i exemples d'intervenció en diferents tipus de grups, i amb les perspectives de futur i criteris d'actuació comuns per treballar conjuntament.


 
     

Lluís Romero, Mercedes Guñones i Madelin Bursuc
  En Lluís Romero, tècnic de salut, i la Mercedes Guiñones i la Madelin Bursuc, promotores de salut, ens presenten el projecte 'Joves Promotors de Salut', una inciativa que pretén captar grups de joves per tal de formar-los en salut amb l’objectiu que esdevinguin referents dins del seu grup i que puguin incidir en el seu entorn.

La formació es fa de forma vivencial durant un cap de setmana concentrant joves diversos d’un barri tarragoní concret. En total es forma un grup d’unes 15 persones de 16 anys seleccionades sota criteris d’implicació, compromís i capacitat per arribar i incidir en el seu grup d’iguals. Els antics “formands” presenten la formació als nous, que treballaran temes de vida sana, sexualitat, drogues o primers auxilis durant el cap de setmana. Pretenen ser un enllaç al territori que pugui donar suport als joves, una iniciativa que intenta consolidar-se com a experiència de voluntariat.

Ara el repte és formar un equip o consell de promotors de salut format per diversos promotors dels diferents barris, amb certa capacitat de lideratge per tal de que puguin dinamitzar les zones" explica en Lluís.

Mercedes: “He après i he pogut servir a amics meus que m’han demanat ajuda”.
Madelin: “Es tracta d’apredre jugant i fer-ho per gust, ja que és un espai molt vivencial que m’ha servit per aprendre a nivell personal”.



 
     
Chiki Ortega i Joan Marc Vendrell        Chiki Ortega i Joan Marc Vendrell, educadors socials, ens expliquen el projecte d'A peu de Carrer, nascut el 2003 amb l'objectiu d'apropar els recursos existents als infants i famílies dels barris de ponent de Tarragona. Per fer-ho, cal conèixer i establir vincles amb les persones, per tal de fer de pont entre les seves necessitats i demandes i els agents de la xarxa comunitària. “Cal temps, compromís i treball, la major part del temps en equip”.

Tenen tres línies d’intervenció: la presència al carrer, el treball amb la xarxa comunitària i la sistematització de la informació.
Sobre la presència al carrer “passegen” durant 2 hores i “provoquen” la trobada amb grups que tenen identificats. Ho fan a través d’uns recorreguts planificats que van repetint  cada setmana. Realitzen jocs i manualitats, esports... però també dinàmiques i tallers més formatius, com els de salut.

“Cal acostar-se al grup, proposar-los fer alguna cosa (acció, dinàmica, oferir-los materials...). Cal arrelar-nos a l’entorn per tal d’extreure’ls i ajudar-los a descobrir més enllà”.

Pel que fa al contacte amb associacions, an algunes trobades de seguiment i coordinació, i és que cal donar a conèixer i sobretot optimitzar els recursos existents; fer-ho tots plegats per arribar més lluny. 

"Detectem un vincle, una possible entrada, i després treballem per reforçar-ho i evolucionar. S'ha de procurar no ser invasius, fent un treball constant i poc a poc, sense forçar la situació i mantenint el ritme. El treball es realitza a llarg termini”. 
 

 

              

                  


Comparteix