Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Demarcació de Tarragona

Demarcació de Tarragona

L'adolescent i l'entorn


TERCERA SESSIÓ, dimecres 12 de març a les 18:30h a l'Espai Jove Kesse.

    - Xerrada:

Otger Amatller, psicòleg especialitzat en prevenció i tractament de consums problemàtics de drogues. Responsable de prevenció al CAS Drogodependències Penedès-Garraf. Màster en Drogodependències per la UB i postgrau en Teràpia Familiar.

 

   ​- Experiències:

El mètode Truc: els responsables de la Demarcació de Tarragona de Minyons Escoltes i Guies parlaran del mètode Truc i els adolescents com a agents de canvis de socials .

 

 Resum:   


Otger Amatller
 

L'Otger Amatller comença la seva xerrada amb un petit vídeo resum del què és l'adolescència. Parlem tots junts sobre quins són els valors més importants d'avui en dia: immediatesa, hedonisme, economia, èxit professional, carpe diem.

Qui influeix, doncs, en els adolescents? els mitjans de comunicació (que envien més de 3000 inputs diaris d'informació a un adolescent), les xarxes socials, els espais no formals, l'institut, la família...

“La raó antropològica per la qual uns pares eduquen els seus fills no és tant perquè aquests siguin feliços, sinó perquè aquests esdevinguin autònoms.Actualment hem passat del “model moble” al “model altar”: fills que havien estat educats com si fossin un moble més (espavila’t!), ara eduquen als seus com si fossin altars a qui servir i venerar”. 


Com intervenir-hi? 

  1. Autoventa: cal “autovendre’s” per entrar als adolescents.

  2. Cal crear un vincle i entrar en la seva àrea d’influència.

  3. Si neguem els aspectes positius de les conductes de risc, ens aventurarem a perdre credibilitat.

  4. Cal que fomentem el motor de canvi per a la fase següent, no per la fase final.

  5. Cal esdevenir el seu referent per quan desitgi fer el pas.

  6. Cal millorar l’accessibilitat: sortir dels despatxos, eliminar fronteres.

  7. No vulguem “arreglar” quelcom que encara no està “malmès” ni “acabat”.

  8. Ens importa ell o ella, no el seu problema.

  9. No intervenir per més d’un professional a la vegada. Cal continuïtat.

  10. Al final el que volem és que torni!

 

     
Ainhoa Huguet i Josep Ramon Marsal


Les trucaires de l'AEG Xaloc i la seva animadora, l'Elena.
D'esquerra a dreta: Núria Sentís, Maria Domingo, Clara Esteve, Elena Sastre i Irene Esteve.
      

L'Ainhoa i el Marsal, comissaris de la Demarcació de Tarragona de Minyons Escoltes i Guies, ens expliquen en què consisteix el ' Mètode Truc ' :

Els escoltes tenen un mètode educatiu propi, en què l'objectiu final és educar als infants i joves, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones conscients, actives i compromeses amb la societat.

En el cas del truc, que és el grup de joves d'entre 17 i 19 anys, aquest mètode varia una mica per adaptar-se a un grup diferent, ja que es redueix en nombre de participants i passa a ser un grup generacional. Per tant, durant el primer dels dos anys de Truc, es fan descobertes de l'entorn, en què cada integrant del grup proposa algun tema que li cridi l'atenció, que conegui o vulgui conèixer, i organitza una sortida, una trobada, etc. amb persones expertes en el tema escollit. 

“A partir dels seus neguits, es brinda als joves la possibilitat de descobrir realitats del seu entorn i, encara més important, es pretén que acabin sent els propis joves els que tinguin la inquietud de continuar descobrint pel seu compte”

Pel que fa al segon any, es treballen els projectes que duran a terme com a grup: els campaments d'estiu, per celebrar el tancament d'una etapa dins del seu cau, i el projecte de servei envers la comunitat, lligat intrínsecament a l'aprenentatge.

"A Truc ens eduquem, ens comprometem i fem servei, tenint cura d’un mateix, del grup i de la comunitat amb una orientació molt clara: l’apoderament dels i les joves i la transformació social."

El grup de trucaires del Xaloc entra en escena per explicar-nos la seva experiència com a trucaires i el projecte que han engegat aquest segon any de Truc: Desperta Tarragona! Conscienciació!

Ens parlen de les fases que han seguit per a l'elecció del projecte, la feina que els ha comportat, com s'han organitzat, i el resultat que n'estan obtenint. El projecte consisteix en conscienciar una mica la població de la ciutat, mitjançant la creació de cartells, imatges, vídeos i textos a les xarxes socials entorn a un tema que va variant cada mes. Ens presenten el seu blog, i ens animen a participar-hi.
 

         

   

 

              

                  

         


Comparteix