Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Demarcació del Barcelonès

Demarcació del Barcelonès

Notícies

18.02.2010

Casal d'Estiu Escolta



CASALS D'ESTIU ESCOLTES

 

Els casals d’estiu neixen durant el curs 2007-2008 i es realitza el primer casal de MEG Dem. Barcelonès, a l’estiu de 2008.

El casal pretén promoure la creació de nous espais d’educació no formal en temps de lleure per a entorns on l’escoltisme hi és tan necessari com absent, com a punt de partida per a què els propis infants prenguin la iniciativa d’acció, estima i coneixença del seu barri així com la pròpia autogestió del seu temps lliure i responsabilitats.

El projecte porta quatre anys funcionant al CEIP Mestre Morera de Ciutat Meridiana, Nou Barris, amb un gran èxit degut a la participació activa de tota la comunitat. La realització d’aquesta casal ens ha permès teixir vincles amb el barri i els agents educatius, fruits dels quals ha sorgit la constitució formal de l’agrupament escolta al barri, “El cau de la Ubuntu” La continuïtat del projecte també ha estat possibles gràcies a les persones del propi barri que creuen en ell, i en la creació de xarxa i a la implicació de les diverses entitats.  

A dia d’avui, entenem que la sinèrgia entre ambdues accions, la constitució formal de l’agrupament i la consolidació del seu projecte educatiu i la cerca dels recursos econòmics imprescindibles per poder dur a terme de nou el Casal d’estiu al CEIP Mestre Morera. La realització del casal d’estiu (liderat des de l’equip de demarcació, coordinat per la seva secretaria tècnica i realitzat per persones que, vinculades voluntàriament a MEG en altres àmbits, reben una retribució econòmica per la tasca dins el casal) i  l’impuls d’“El cau de la Ubuntu” (agrupament amb dedicació absolutament voluntària) són l’estratègia òptima i necessària per respondre, d’una banda, a les necessitats educatives de l’entorn social en què es desenvolupa el projecte, i de l’altra, de garantir l’assentament d’una proposta de lleure transformadora i de qualitat des de la gratuïtat.

Per altra banda, es va portar el projecte a un altre entorn i realitat diferent per fer arribar la proposta més enllà, i des de fa dos anys també es realitza el casal a l’escola Lys del districte de Sarrià-Sant Gervasi

De cara a millorar i reestructurar el projecte si fos necessari, es va delegar la tasca de recollir les impressions dels  principals agents implicats (escoles, monitors i directors del casal, etc) a la comissió de Casals.

Aquesta comissió va fer el retorn de les impressions al comissariat i va plantejar una dinàmica a comissariat per tal que aquesta es dugués a terme a principis d’aquest curs. L’objectiu de la dinàmica és revisar el projecte vigent i plantejar nous reptes i escenaris de cara al futur del projecte. Recentment ha rebut el premi Educació en el Lleure de la Fundació Lluís Carulla per dos dels seus projectes: Casal d’estiu a l’escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana i el Projecte Cau de l’Ubuntu, al mateix barri.

Adjuntem una Presentació del projecte

Útimes notícies relacionades amb el tema:

Oberta la convocatòria laboral per el Casal d'Estiu 2013

El dissabte 13 d'abril comencen les inscripcions del Casal d'Estiu Mestre Morera.

S’ha publicat la guia d’activitats d'estiu 2013 

 

Notícies de els activitats realitzades conjuntament amb el CEIP Mestre Morera i AEiG Ubuntu:

Festa Major 2013 de l’escola Mestre Morera!!!

L'Escola Mestre Morera cerca joves que vulguin participar al Projecte Rossinyolet

VOLUNTARIAT A L’ESCOLA “MESTRE MORERA”

Taula Rodona a Ciutat Meridiana: Realitat silenciada- responsabilitat educativa

Només a Barcelona s'han doblat els casos de persones que necessiten ajuda per comprar menjar, especialment a Ciutat Meridiana.

Comença la campanya "Cap Infant Sense Joguina" de "El cau de l'Ubuntu"



Comparteix