Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Demarcació del Barcelonès

Demarcació del Barcelonès

Notícies

24.02.2017

10 recursos per innovar als caus i als campaments



 

Sector IV de la Demarcació del Barcelonès (MEG)

                                       
Esteu preparant el dossier, però se us acaben les idees? La TACA del sector quatre hem enllestit un decàleg de plataformes de recursos i activitats que estem segurs que us podran ajudar molt!
 
  1. El Farcell de Catalunya Central (MEG): Portal web de la Demarcació Catalunya Central de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. No només s’hi recullen activitats de temàtiques diverses, sinó també idees per a eixos d’animació, possibles extrajobs, excursions, descobertes... En definitiva, un recurs molt complet i de casa. No us el perdeu!
Lloc web: http://farcell.escoltesiguies.cat/catalunyacentral/#
 
  1. Banc de recursos d’ESPLAC!  Eina similar a El Farcell. Hi trobareu activitats, webs, llibres i documents útils per a la vostra tasca educativa. Té un buscador de dinàmiques molt potent, i les podreu trobar classificades en funció de la durada, el nombre de participants, l’edat, l’espai (interior o exterior) i la temàtica.
Lloc web:  http://www.esplac.cat/banc-de-recursos/
 
  1. Youtube, Pinterest i altres xarxes socials! Les xarxes socials emmagatzemen moltíssima informació, i també hi podem trobar idees per fer activitats, tallers, dinàmiques, reflexions, cançons... En concret, ens poden ser útils eines com el Youtube o el Pinterest. El Pinterest, per exemple, conté infinitat de propostes de manualitats amb nens i nenes.
Lloc web: https://es.pinterest.com/explore/crafts-for-kids/
 
  1. Tot un blog dedicat a l’educació en el lleure! En el bloc Educació en el lleure hi podreu trobar una diversitat de jocs, dinàmiques, tallers i proves de gimcana. Però no només això, sinó que el lloc web també ens proporciona informació interessant sobre lleure i noves tecnologies, i en ell s’hi relacionen publicacions sobre educació formal i no formal.
Lloc web: http://educaciolleure.blogspot.com.es/
 
  1. Treballem la participació infantil amb el llibret Aprendre participant! Aprendre participant és un llibret publicat per totes les entitats de lleure catalanes (esplais i associacions escoltes) que recull un marc teòric bàsic sobre la participació dels infants i joves en el lleure i, encara més interessant, proposa moltes activitats per treballar la participació als agrupaments. En concret, hi trobem 30 pàgines d’activitats (de la 69 a la 102).
Recurs on-line: http://www.fbofill.cat/sites/default/files/413.pdf
Citació bibliogràfica: Galceran, Maria del Mar (coord.), Aprendre a participar, Fundació Jaume Bofill, Barcelona, 2004.
 
  1. El joc com a eix del curs de MEG! Fa uns anys es va dedicar un eix del curs de MEG al joc. El moviment va recollir una infinitat d’activitats de tota mena per a totes les edats i les va aplegar al seu lloc web. Hi trobareu jocs tradicionals, per treballar la cohesió grupal, l’educació emocional, la implicació social, la interculturalitat, la natura i medi ambient, Una joia mig oblidada de la nostra associació.       
Lloc web: https://projectes.escoltesiguies.cat/creixemjugant/estatic/que-es-leix-del-curs
 
  1. JouScout: una eina de les de tota la vida! Quan parlem de bancs d’activitats és impossible no esmentar Jou Scout, la Pàgina Escolta d’en Jou. És un recurs força tradicional. Algunes activitats que conté poden estar desfasades, però d’altres segur que ens poden ajudar molt. A més, també s’hi ofereixen consells sobre com preparar una sortida, sobre com enfocar el curs, informació sobre psicologia de les branques...
Lloc web: http://www.jouscout.com/esquirol.htm
 
  1.  Entre Terres: una guia educativa sobre migracions a la mediterrània, gènere, transformació social, racisme i drets humans! Entre Terres és una guia educativa elaborada per Stop Mare Mortum i Servei Civil Internacional, en col·laboració –entre d’altres- amb el CJB i MEG, que recull tot un seguit d’activitats i recursos pedagògics per a infants, joves i caps amb l’objectiu de tractar al cau la problemàtica de les migracions a la mediterrània. La qüestió s’enfoca de forma polièdrica: hi trobareu activitats per treballar el gènere, la transformació social, el racisme i els drets humans.   Lloc web: http://entreterres.org/
 
  1. La alternativa del juego, un llibre ple de possibilitats! Hi ha diversos llibres que contenen un munt d’activitats que podem fer amb els nostres infants i joves. Nosaltres us proposem La alternativa del juego. Juegos y dinámicas de educación para la paz, accessible a llibreries, que conté més de 120 jocs per a totes les edats i ben classificats (jocs de presentació, de coneixement, d’afirmació, de confiança, de comunicació...).
Citació bibliogràfica: Cascón Soriano Paco; Martín Beristain Carlos, La alternativa del juego. Juegos y dinámicas de educación para la paz, edit. Catarata, Madrid, 2009.  
 
  1.  Col·lecció Tambalí, recursos per educar en valors! Tambali, recursos per educar en valors és una col·lecció de recursos pedagògics (llibres i maletes pedagògiques) pensada per facilitar la tasca pedagògica dels caps escoltes. Cada volum de la col·lecció aporta recursos i dinàmiques per a una temàtica concreta amb una proposta metodològica per cadascuna de les unitats, dels 6 als 18 anys. L'editen Escoltes Catalans, la Fundació Escolta Josep Carol i l'Editorial Graó
Llocs webs: Maletes pedagògiques (http://www.escoltes.org/maletes); Tambalí, recursos per educar en valors (http://www.escoltes.org/tambali).




Comparteix