Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Demarcació de Girona

Demarcació de Girona

Pionerisme

Hi ha varies definicions de pionerisme, una d’elles és que el pionerisme és un conjunt de tècniques i coneixements que ens permeten construir unes instal·lacions. Aquestes tècniques inclouen certs coneixements del bosc i de la fusta; aspectes de planificació i organització; la preparació i el maneig de les eines; treballar la fusta amb encaixos i empalmaments; l’orientació i la subjecció de les instal·lacions al solc; treball amb cordes i cordills: els nusos i les lligades.
Una altra idea clara és que és una activitat tradicional i típica de l’escoltisme, anys enrere fins i tot era una de les activitats més representatives dels grups escoltes. Sembla que avui en dia el pionerisme hagi perdut protagonisme entre els objectius i activitats escoltes, però això també té una lectura positiva, i és que avui l’escoltisme s’ha anat obrint i incorporant moltes idees, activitats i tècniques poden motivar i formar els joves tant com el pionerisme.
Un altre concepte que podem vincular amb el pionerisme és el treball i la vida a la natura. La natura ens hi dóna el marc ideal i alhora podem dir que el pionerisme és una excusa perfecte per treballar i fer vida a la natura. Tot i que, actualment es pot dur a terme al cau, a la ciutat, etc.
Podem dir que també és una activitat que ens permet un treball en equip, la qual cosa a  nivell educatiu és molt aconsellable. Això ens permetrà repartir responsabilitats; promoure la col·laboració i la cohesió entre els nois i noies; fomentar l’esforç i el treball físic i cognitiu i en definitiva, aconseguir unes fites col·lectives que ho fa més satisfactori.

Els nostres objectius:
 
  • Donar a conèixer el pionerisme.
  • Donar mecanismes als caps per treballar el pionerisme amb els nens i nenes de diferents edats.
  • Vetllar per tenir un bon arsenal d’eines a la demarcació i en mantenir-les bon estat.

Qui som? formem part de l’equip de pionerisme
 
  • Grau Sagué [AEiG La Claca – Cassà de la Selva]
  • Pere Vila [AEiG Pare Claret – Girona]
  • Marta Artigas Coll [AEiG Les Gavarres – La Bisbal d'Empordà]

pionerisme@escoltesiguies.cat
Twitter: @pionerisme
Més informació sobre monogràfics de MEG

- FOTOGRAFIES -
                       

Comparteix