Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Demarcació del Barcelonès

Demarcació del Barcelonès

Projectes

A la Demarcació del Barcelonès es compta amb diferents projectes que donen vida a la Demarcació i ofereixen un ampli ventall de propostes, formacions i recursos relacionats amb diferents àmbits adreçats als i les Caps, infants i joves de la Demarcació.
 
 
Espiritualitat
 
A Minyons Escoltes i Guies de Catalunya es té com a missió treballar la dimensió espiritual dels nostres infants i joves, alhora que també dels educadors/es. En el marc d’aquest treball, destaca que des de la Demarcació del Barcelonès s’ha engegat des de fa cinc anys un taller formatiu adreçat als/les educadores, que té per objectiu aprofundir en la reflexió de l’espiritualitat i de la tasca educativa que fem en aquests àmbit.

El taller està impartit per persones expertes en l’àmbit de la dimensió espiritual de la persona.
 
Operació Muntanya
 
Per a més informació accediu al web d'Operació Muntanya.
 
Escoltisme urbà: Casals d'estiu escoltes
 
Els casals d’estiu neixen durant el curs 2007-2008 i es realitza el primer casal de MEG Dem. Barcelonès, a l’estiu de 2008.

El casal pretén promoure la creació de nous espais d’educació no formal en temps de lleure per a entorns on l’escoltisme hi és tan necessari com absent, com a punt de partida per a què els propis infants prenguin la iniciativa d’acció, estima i coneixença del seu barri així com la pròpia autogestió del seu temps lliure i responsabilitats.

El projecte porta set anys funcionant al CEIP Mestre Morera de Ciutat Meridiana, Nou Barris, amb un gran èxit degut a la participació activa de tota la comunitat. La realització d’aquesta casal ens ha permès teixir vincles amb el barri i els agents educatius. La continuïtat del projecte també ha estat possibles gràcies a les persones del propi barri que creuen en ell, i en la creació de xarxa i a la implicació de les diverses entitats. 

A dia d’avui, entenem que la sinèrgia entre ambdues accions, la constitució formal de l’agrupament i la consolidació del seu projecte educatiu i la cerca dels recursos econòmics imprescindibles per poder dur a terme de nou el Casal d’estiu al CEIP Mestre Morera. La realització del casal d’estiu (liderat des de l’equip de demarcació, coordinat per la seva secretaria tècnica i realitzat per persones que, vinculades voluntàriament a MEG en altres àmbits, reben una retribució econòmica per la tasca dins el casal) i  l’impuls d’“El cau de la Ubuntu” (agrupament amb dedicació absolutament voluntària) són l’estratègia òptima i necessària per respondre, d’una banda, a les necessitats educatives de l’entorn social en què es desenvolupa el projecte, i de l’altra, de garantir l’assentament d’una proposta de lleure transformadora i de qualitat des de la gratuïtat.

Per altra banda, des de fa dos anys el projecte s'ha ampliat amb l'obertura de dos nous Casals d'Estiu. En primer lloc es va iniciar l'estiu del 2014 un nou Casal d'Estiu en col·laboració amb la Escola Guinardó.  

Amb la voluntat d'anar més enllà  i de promoure la creació de nous espais estables d’educació no formal en temps de lleure basats en la proposta pedagògica de l’escoltisme per a què els infants esdevinguin protagonistes del seu propi creixement personal i de la transformació social, l'estiu del 2015 s'inicia al barri del Carmel els primers contactes per a la creació del tercer Casal que es dinamitza des de la Demarcació Barcelonès, el Casal Escolta es Coven d'en Cimany, per generar nous processos al barri a poc a poc. Aquest, potencia la implicació de les famílies en l’educació no formal dels seus fills i en la millora de la seva situació socioeconòmica.


Útimes notícies relacionades amb el tema:

Oberta la convocatòria laboral per el Casal d'Estiu 2013
El dissabte 13 d'abril comencen les inscripcions del Casal d'Estiu Mestre Morera.
S’ha publicat la guia d’activitats d'estiu 2013 
 
Notícies de els activitats realitzades conjuntament amb el CEIP Mestre Morera i AEiG Ubuntu:
Festa Major 2013 de l’escola Mestre Morera!!!
L'Escola Mestre Morera cerca joves que vulguin participar al Projecte Rossinyolet
VOLUNTARIAT A L’ESCOLA “MESTRE MORERA”
Taula Rodona a Ciutat Meridiana: Realitat silenciada- responsabilitat educativa
Només a Barcelona s'han doblat els casos de persones que necessiten ajuda per comprar menjar, especialment a Ciutat Meridiana.
Comença la campanya "Cap Infant Sense Joguina" de "El cau de l'Ubuntu"
 
Truc del Barcelonès
 
TRUC, BRANCA DE JOVES

Des de fa dos anys la demarcació centra esforços en la branca de truc, els joves entre 17 i 19 anys, que és la darrera etapa del nostre mètode educatiu. Es parteix de la necessitat que en la etapa de joventut cal  aprofundir en la dimensió individual de la persona, potenciar la unitat com a grup de vida i obrir-se i relacionar-se amb l’entorn i la comunitat.

Projecte Macrotruc: Implicació social i servei

El projecte Macrotruc té per objectiu que els joves dels diferents agrupaments estiguin en contacte i puguin compartir i realitzar projectes d’implicació social i de servei.  Durant el curs es realitzen dues trobades amb tots els/les trucaries de la Demarcació del Barcelonès. La primera trobada, a principi de curs, s’anomena Fira d’entitats, i és en aquesta on es conviden a diferents entitats socials en les quals els joves puguin desenvolupar-hi tasques de voluntariat i de col·laboració. La segona trobada, a final de curs, consisteix en compartir i posar en comú les descobertes i vivències que els joves han fet durant el curs.

Durant el curs 2010 – 2011, el projecte Macrotruc ha tingut una assistència de més de 100 participants a cada trobada.

Revisió del Mètode pedagògicActualment com a Minyons Escoltes i Guies s’està elaborant una nova proposta de mètode pedagògic a nivell de branca de truc, per tal de actualitzar-la a la realitat actual i adaptar-la a les necessitats educatives dels nostres joves. Aquesta proposta pedagògica s’ha treballat amb diferents experts de l’àmbit universitari i educatiu, alhora que també de forma participada entre els responsables associatius de la nostre entitat.


Comparteix