Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Demarcació de Tarragona

Demarcació de Tarragona

L'adolescent com a individu


PRIMERA SESSIÓ, dimecres 26 de febrer a les 18:30h a l'Espai Jove Kesse.

   - Xerrada:

Jordi Navarro, treballador i educador social, professor de la URV i President de la Fundació Casal l’Amic. Autor del llibre Resi...què? Resiliència. Actualment treballa com a treballador social  i coordinador de l’EAIA Alt Camp-Conca de Barberà.

     

   -  Experiència:

 La Akademia: És un projecte educatiu sense ànim de lucre que neix amb la finalitat d'acompanyar a joves sensibles, inquiets i curiosos per a descobrir qui són verdaderament, quin és el seu lloc en el món i quina direcció volen donar a les seves vides. 

 I tu, què saps fer?: És un projecte educatiu per adolescents i joves l'objectiu del qual és motivar a compartir coneixements i habilitats proposant un canvi de rol, aconseguint així una recuperació de la confiança en sí mateixos i una sortida educativa i laboral d'acord amb el seu perfil.

 

     Resum:   

Jordi Navarro   El Jordi Navarro ens explica els trets psicològics, fisiològics i cognitius del perfil dels adolescents, i ens dóna una recepta per educar-los:
"Els ingredients principals que haurien de tenir-se en compte són l'empatia, el sentit comú, l'amor, la comunicació, la coherència i la seguretat emocional

Per altra banda, en petites quantitats i sempre buscant un bon equilibri, també ens comenta que cal tenir en compte moltíssimes actituds i estratègies com per exemple l'escolta activa, el respecte a la privacitat, prendre'ls seriosament...
 
     

Aida Drudis, Bibiana Villa i Cristian Cruz, membres de l'Akadèmia
  La Bibiana Villa, responsable de l'Akadèmia, i el Cristian Cruz i l'Aida Drudis, que participen en les sessions que ofereix l'entitat, ens expliquen en què consisteix el projecte i tot el què els aporta. I és que l'akadèmia és un espai educatiu altruista en què s'educa en la felicitat, totalment vivencial i experiencial per facilitar l'aprenentatge.
L'activitat dura tot un curs: durant el primer trimestre es treballa l'autoconeixement; en el segon es parla sobre el desenvolupament personal i el lideratge de valors (optimisme, emprenedoria, oportunitat...) i en el tercer es treballen les relacions personals, la confiança i la cohesió. Tot plegat en un clima de confidencialitat per part de l'Akadèmia i de tot el grup de joves que hi participen.

 “Totes les construccions del món tenen un plànol, excepte la construcció de la nostra vida. Cal que fem més plànol del que volem que sigui la nostra vida perquè nosaltres poguem ser els caps (jefes) de la vida que vivim” Cristian Cruz.

“Trencar el gel i tenir confiança són dos elements clau a l’Akadèmia” Aida Drudis.
 
     
Rosa Marín, Cristina Arroyo, Marga Molero i Cristina Escuder són les creadres del projecte "I tu, què saps fer?"
Maria Antònia Mayor i Marc Vallespir són els testimonis de l'experiència.
       El projecte "I tu, què saps fer?" neix de l'experiència de quatre persones que es dediquen al món educatiu i senten que molts joves estan angoixats, desmotivats, desorientats i no saben cap on encaminar les seves vides. 
L'objectiu és, doncs, motivar a compartir els coneixements i habilitats que té cadascú proposant un canvi de rol, en què els joves ajuden en l'aprenentatge d'adolescents i adults atenent a necessitats educatives i socials de la comunitat com els centres cívics, llars de jubilats, institut, etc.

"No pararé fins que no aconsegueixi el meu somni” “Al meu cicle vam començar 33 alumnes i van acabar el curs 6. I passa el mateix amb els altres cicles” Marc Vallespir.

"Calien la il·lusió i les ganes, molta empatia i convivència” Maria Antònia Mayor parlant de la seva experiència en la creació de l'aula de projectes 

“És important que formem joves productius i que se sentin útils”
“Hi ha molts recursos i molt capital humà al nostre abast i a l’abast dels joves. Cal reconèixer-ho, valorar-ho, saber on trobar-lo i, sobretot, com s’arriba allà on es troba”.
“Per motivar s’han de donar eines per fascinar el jove en la matèria, perquè treballi per trobar el seu camí” Ens expliquen les impulsores del projecte.
 


 

 

              

                  

           


Comparteix